Česta pitanja

Pitanje:
Obzirom na uveden sustav naplate parkinga od 01.02.2018. u gradu Zaprešiću, mene zanima tko i na koji način je ovlašten da sankcionira sve one prekršitelje koji svoja osobna vozila parkiraju na nedozvoljena mjesta, dakle na mjesta koja nisu predviđena za parking. Naime, i prije, a nakon uvođenja sustava naplate parkinga to je još i učestalije, da pojedinci svoje vozilo parkiraju uz rub ceste (prometnice), na pješačke kolnike i sl. te osim što na taj način izbjegaju naplatu parkinga, ugrožavaju sigurnost pješaka i drugih vozila… Naselje Sjever je očiti primjer za to (opp. parkiranje uz kolnik kod Spara, uz rubni dio ceste prema Kalamirima i sl.).

Odgovor:
ZAPREŠIĆ d.o.o. nije ovlašten sankcionirati parkiranje vozila na nedozvoljenim mjestima. Za rješavanje problema koji navodite, potrebno se je javiti komunalnim redarima Grada Zaprešića.

Pitanje:
Nakon prikupa otpada primijetio sam da je poklopac na ostavljenoj kanti potrgan, vjerojatno prilikom pražnjenja. Molim Vas informaciju na koji način nam se može zamijeniti potrgana kanta sa ispravnom.

Odgovor:

Izvolite se obratiti na našu RJ Gospodarenje otpada. Telefonski kontakti nalaze se u rubrici Kontakti, a možete se javiti i na e-mail zsluzbe@komunalno-zapresic.hr sa zahtjevom za izmjenu posude. Pri tom trebate navesti Vašu korisničku šifru i OIB, te kontakt telefon. Naši djelatnici izaći će na teren i procjeniti da li Vam treba zamijeniti posudu ili samo poklopac.

Pitanje:
Zašto naša ulica nije detaljno očišćena ovog proljeća? I ovo je dio Zaprešića te zahtjevamo da se naša uplaćena naknada jednako vrednuje. Rubnjak u vidu kanalice za oticanje oborinskih voda od križanja sa ul. A. Šenoe do kućnog br.20 nije očišćena godinama tako da je zarasla čime je cesta sužena. Također napominjem da je zbog loše izvedenog odvoda sa ceste došlo do spiranja zemljišta i da asfalt puca i započinje odron.

Odgovor:

Čišćenje ulica odvija se u skladu s planom koji donosi Grad Zaprešić. Komunalno poduzeće ne naplaćuje naknade (komunalna i vodna naknada)od građana, već se financira iz proračuna Grada Zaprešića za obavljene poslove čišćenja prema već spomenutom planu koji donosi Grad. Po pitanju oborinskih voda, čišćenja kanalica, oštećene ceste izvolite se također obratiti na Grad, jer komunalno poduzeće nije nadležno za te probleme.

Pitanje:
Poštovani, zanima me gdje se može odlagati veće količine ”vrtnog otpada” (granje, otkošena trava i sl.) , ima li u Zaprešiću kakvo veliko kompostište ? Bojim se da ću zatrpati one male spremnike na eko otocima. Hvala

Odgovor:
Ukoliko imate veće količine zelenog otpada možete kontaktirati našu RJ Održavanje javnih i zelenih površina (telefon u našoj rubrici Kontakti) koji će Vas uputiti kako to riješiti. Naime, naše ekipe održavanja zelenih površina odvoze zeleni otpad nakon održavanja (nakon obrezivanja granja i košnje) na naš pročistač, gdje služi kao primjesa za obradu mulja. Ukoliko Vaše količine ipak nisu značajnije, možete ga zbrinuti u našim vrećama za odlaganje viška komunalnog otpada i odložiti uz Vašu posudu za komunalni otpad u dane kad iznosite posudu za odvoz.

Pitanje:
Gdje se može prijaviti ili ako možete odmah reagirati i poslati nekoga za zbrinjavanje leša mačke u ulici Ilije Gregorića 53 u Zaprešiću.
Unaprijed Vam zahvaljujem

Odgovor:
Mi ne zbrinjavamo leševe životinja. Javite se komunalnom redarstvu Grada Zaprešića.

Pitanje:
Zanima me da li postoji negdje na području Zaprešića mogućnost odlaganja iskorištenog motornog ulja?
Srdačan pozdrav,
Frane

Odgovor:
Na području Zaprešića ne postoji mogućnost odlaganja otpadnih ulja. Sve o zbrinjavanju i ovlaštenim sakupljačima možete pronaći na web stranici Fonda za zaštitu okoliša
http://www.fzoeu.hr/hr/gospodarenje_otpadom/posebne_kategorije_otpada/otpadna_ulja/.

Pitanje:
Poštovani, mene zanima čiščenje neobrađenih parcela uz glavne ceste i polju. Privatni korisnici dobivaju opomene i kazne ako se parcele ne čiste pa me zanima kaj je sa parcelama u vlasništvu grada Zaprešića (npr zemljište iza društvenog i druge)West Gatea (između nadvožnjaka preko autoceste i WG-a)dali i oni dobivaju opomene i kazne i zašto se ne čiste?
Nadam se odgovu jer nekoliko puta sam postavio pitanja ali nazalost nisam ga dobio. Hvala
Odgovor:
Vlasnici odnosno korisnici zemljišta, parcela i slično u obavezi su ta zemljišta i održavati, što i sami navodite u svom upitu. Javne površine koje su u vlasništvu Grada Zaprešića održava Zaprešić d.o.o. na osnovu godišnjeg plana održavanja koji donosi Grad Zaprešić. Čišćenje i održavanje svih površina (i privatnih i javnih) kontroliraju komunalni redari Grada Zaprešića, te ukoliko smatrate da neka površina nije održavana i očišćena (bez obzira u čijem je vlasništvu) možete se obratiti komunalnim redarima koji će poduzeti daljnje radnje. Također, Zaprešić d.o.o. nije nadležan za opomene i kazne, već je i za to nadležan Grad Zaprešić odnosno komunalno redarstvo Grada Zaprešića. Telefonske i e-mail kontakte komunalnih redara možete pronaći i na web stranici Grada Zaprešića.

Pitanje:
Da li je u planu postavljanje kanti sa vrećicama za izmet pasa? Posebno me zanima za naselje Sjever/Gajevu. Velik broj građana ne čisti izmet za svojim ljubimcima i tada neugodnosti (kao što su redovita vikanja s balkona) trpimo i mi koji uredno kupimo. Također predlažem da se provode kontrole istoga te bi bilo idealno da se postave upozorenja građanima. Ovako mi koji se držimo bontona i zakona vodimo borbu s vjetrenjačama i zamjeramo se susjedima kada ih molimo da kupe. Hvala unaprijed na odgovoru.
Lijep pozdrav

Odgovor:

Koševi za pseći izmet postavljeni su na 8 lokacija u gradu i to: Šetnica kod tržnice u smjeru M. Tita,Ulica P. Lončara kod hitne, Šetnica F. Kuharića kod crkve, Trg I. Pavla II., B.J.Jelačića kod križanja s A. Starčevića, Park u B.J.Jelačića 7, Ulaz u park šumu N. Dvori, Park za pse. Ovih dana postaviti će se još dva koša i to u Kodrmanovoj i na Trgu mladosti. Na žalost, postavljanje koševa ne rješava, niti će riješiti ostavljanje psećeg izmeta na ulici, jer se to dešava i neposredno uz postavljene koševe. Mi nismo zaduženi za kontrole ponašanja vlasnika pasa, već je za to zaduženo komunalno redarstvo Grada Zaprešića pa po ovom pitanju preporučamo da se obratite njima. Koliko smo informirani već takvi zahtjevi postoje, no ne postoji takva služba koja bi mogla osigurati dovoljno ljudi koji bi stalno obilazili ulice i pazili na postupanje vlasnika pasa. Komunalni redari redovno obilaze područje Grada i kontroliraju komunalni red, te upozoravaju vlasnike pasa ukoliko naiđu na takve situacije, no neka dodatna kontrola teško da je moguća. Građani sami mogu prijaviti takve slučajeve i tražiti kontrolu, a mogu i sami upozoriti neodgovorne vlasnike pasa da izmet treba pokupiti. Komunalnim redarima možete također uputiti prijedlog za postavljanje dodatnik koševa. Telefonske i e-mail kontakte komunalnih redara možete pronaći i na web stranici Grada Zaprešića.